ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

Δελτίο αντιπληροφόρησης για την απέλευθέρωση του Οβριόκαστρου

Archive for the ‘Κείμενα’ Category

myanmar-miningΣαν παράδειγμα αυτοοργανωμένης αντίστασης το Οβριόκαστρο κρατάει καλά τη θέση του στην ιστορία των ανθρώπων και όχι των κρατών και των ηγετών που διδάσκεται σαν ιστορία ώστε οι άνθρωποι να μην γνωρίζουν την ιστορία τους.

Η ιστορία των αγώνων των ανθρώπων βάφεται με αίμα και ιδρώτα συλλογικό και έστω κι όταν ο εχθρός σκοτώνει τον φορέα της ιστορίας η ιστορία ζει μέσα στις συνειδήσεις των ανθρώπων που ολοένα και σε μεγαλύτερα ποσοστά επιλέγουν να αγωνιστούν και να μην υποταχθούν στην όποια εξουσία τους ασκείται.

Απ΄τα βουνά του Τσιάπας, στη πλαγιά της Κερατέας, στο δάσος των Σκουριών, και στις πλατείες της Ιστανμπούλ συνεχίζουμε τον αγώνα, εμείς οι άνθρωποι.  Και μέσα απ΄τους αγώνες θα παραμείνουμε άνθρωποι, αγωνιζόμενοι για την ζωή, τη γη, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια, την ισότητα.

ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

 • Comments Off on Σαν παράδειγμα αυτοοργανωμένης αντίστασης το Οβριόκαστρο κρατάει καλά τη θέση του στην ιστορία των ανθρώπων
 • Filed under: Κείμενα, Ποιοί είμαστε και γιατί
 • Από συζήτηση στο ιντιμίντια

  Υπάρχει στασιμότητα και αδράνεια

  από ΕνⒶς 11:10πμ, Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

  Είναι κρίμα 8 βδομαδες αγώνα να χαθούν και να μπορέσει το κράτος να τον αποκόψει από άλλα κοινωνικά κινήματα.  Όπως κάνουν με άλλες κινηματικές διαδικασίες θα φροντίσουν να πετάξουν λάσπη και να απαξιώσουν τους αγωνιστές, να τους παρουσιάσουν σαν εχθρούς άλλων κοινοτήτων.

  Έχουν κληθεί και στο παρελθόν συνελεύσεις, συζητήσεις, για να ανοιχθεί ο αγώνας αλλά δε γίνεται συζήτηση, αλλά καπέλωμα απο παράγοντες.  Όταν καλεί κάποιος σε συζήτηση και φτάνει κάποιος εκεί που θέλει να συμβάλει στον αγώνα, και βλέπει ένα προεδρείο εισηγητών και παραγόντων, αλλά και αγωνιστών που δε διαμαρτύρονται γι αυτή τη διαδικασία αποξενώνοντας όποιον δεν είναι “γνωστός”, ο αγώνας παραμένει στάσιμος.

  Κάθε φορά που υπάρχει ανταλλαγή μπουκαλιών και χημικών υπάρχει κάλεσμα εδώ “ολοι στη Κερατέα” και μετά τις συγκρούσεις που συνήθως κρατούν κανένα μισάωρο, μια σιωπή.    Πως να υπάρξει ενεργή και ουσιώδης αλληλεγγύη όταν το πολιτικό υποκείμενο του αγώνα είναι φαντομάς.  Ένα κιόσκι με φωτογραφίες κι ένα καφενείο των ντόπιων, ούτε κείμενα, ούτε συνέλευση, οι ντόπιοι με τα αυτοκόλλητα τους, οι ξένοι να στέκονται γύρω και να αναρωτιούνται τι μπορούν να κάνουν.

  Έστω κι αν κανείς δεν διώχνει τους μη-κατοίκους της Κερατέας, η κατάσταση είναι αφιλόξενη.  Μπορεί αυτό να είναι συνειδητή επιλογή της Κερατέας, άρα αυτός που βγαίνει και καλεί κάθε φορά ανεγκέφαλος.  Σε μια μέρα συγκρούσεων και έντασης οι ντόπιοι αποσύρονται και πάνε σπίτια τους, αφήνοντας κάποιους άστεγους να διακινδηνέψουν να φύγουν απο τη Κερατέα στα άγρια μεσάνυχτα με ΙΧ (άρα ταυτοποιημένοι),  Αν πεινάσουν θα πάνε για σουβλάκι στη γειτονιά και θα βρουν 4 ειδικούς φρουρούς και Διάδες απ’έξω σαν να μη τρέχει τίποτα.

  Ολοένα και λιγότεροι αλληλέγγυοι θα έρχονται αν δεν αντιμετωπιστούν κάποια απο αυτά τα προβλήματα απο τον αγώνα.  Δε θα έπρεπε κανένας σε όλη την Ελλάδα να συνεχίζει την καθημερινότητα της πολιτικής ζωής του όταν το κράτος έχει ανοίξει ένα πόλεμο προς σε μια κοινότητα και να θέλει να επιβάλει την καταστροφή της.  Αν ήταν καταστροφή μιας γειτονιάς της Αθήνας θα μιλούσε διεθνώς ο τύπος για εμφύλιο πόλεμο, ενώ τα 20 σημαντικά χιλιόμετρα απο το κέντρο αναφέρεται σαν μια αντίσταση ενός χωριού.

  Προτάσεις:
  1  Να οργανωθούν απο τη Κερατέα πούλμαν κάθε απόγευμα στις 8 π.χ. απο κέντρο Αθήνας προς ΒΙΟΠΑ, και στις 2-3-4 (ανάλογα πως πάει η βραδιά) να καλύπτονται τα έξοδα απο τον αγώνα εκεί και να υπάρχει κουτί ενίσχυσης του ταμείου αυτού του εγχειρήματος απο όποιους έχουν να δώσουν.

  2  Να υπάρχει μια ανοικτή συνέλευση με τακτή μέρα και ώρα στο ΒΙΟΠΑ κι όχι στο χωριό που θα έχει στόχ την απελευθέρωση και την περιφρούρηση του Οβριόκαστρου και η συνέλευση αγώνα για την απελευθέρωση του Οβριόκαστρου να μεταφερθεί εκεί όταν τελικά αποχωρήσει ο στρατός κατοχής και όλα τα τσιράκια του Μπόμπολα.

  3  Όταν χέρι χέρι κράτος και τραπεζοκεφάλαιο (πίσω απο κάθε εργολαβικό έργο) καμιά τράπεζα και πολυεθνική δε θα έπρεπε να έχει θέση στη Λαυρεωτική, να κλείσουν και να φύγουν.  Καμιά κρατική υπηρεσία δε θα έπρεπε να λειτουργεί με αφεντικό τους ίδιους.  Οι υπηρεσίες που θεωρούν οι κάτοικοι ότι είναι αναγκαίες να αυτοργανωθούν απο την αντιστεκόμενη κοινότητα.

  4  Αποχή απο ΦΠΑ και κάθε εισφορά στο κράτος, 0!

  Και δε μιλάω για τη Κερατέα μόνο, αλλά για όλη τη Λαυρεωτική.

  Εμπρός Γαλάτες πίσω φασίστες!

 • Comments Off on Υπάρχει στασιμότητα και αδράνεια
 • Filed under: Εκδηλώσεις, Κείμενα

 • Αυγή
  Ημερομηνία δημοσίευσης: 30/12/2010

  Την παύση των εργασιών του ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαλλοτριώσεις, αλλά και η αρχαιολογική έρευνα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αποφάσισε οριστικά χθες το Ειρηνοδικείο Λαυρίου δικαιώνοντας τους κατοίκους και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κερατέας.

  Το δικαστήριο είχε διατάξει την περασμένη βδομάδα προσωρινή αναστολή των εργασιών έως ότου συσκεφθεί και αποφασίσει για το ζήτημα των ανολοκλήρωτων απαλλοτριώσεων στην περιοχή, (more…)

 • 0 Comments
 • Filed under: Κείμενα
 • Αντιγράφουμε απο antixyta.blogspot.com
  http://antixyta.blogspot.com/2010/12/26.html
  “Η αλήθεια είναι πως υπάρχει εκνευρισμός στους άνδρες των ΜΑΤ. Άλλο να φυλάς στην Ιπποκράτους, με κίνηση, με το καφεδάκι σου και φοιτητριούλες για καμάκι και άλλο να είσαι στο πουθενά, προσέχοντας 4 μηχανήματα, αγροτικές καλλιέργειες και τα πιο φιλικά θηλυκά που σε πλησιάζουν να είναι οι προβατίνες. Και το πιο σημαντικό: ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ.

  Είμαστε όλοι συναγωνιστές για να προστατέψουμε το Οβριόκαστρο από τα σαγόνια του κράτους και του κεφαλαίου (ανακυκλώσιμα υλικά, πηγές νερού, μεταλλεύματα, είναι για αυτούς εμπορεύσιμες αξίες, η φύση και η ζωή που εξαρτάται από αυτή είναι μηδενικής αξίας) αλλά εποικοδομητικά αποδομούμαι τον λόγο κάθε συναγωνιστή και συντρόφου για να αποφύγουμε τον διαμελισμό του κοινωνικού κινήματος.
  Σαν να λέτε, ελπίζω άθελα σας, ότι στην Ιπποκράτους φυλάνε κάτι από ανθρώπους που δεν έχουν δίκιο ¨η δεν το διεκδικούν σωστά;
  Το σύνθημα “το δίκιο το έχουν οι εξεγερμένοι και όχι οι ρουφιάνοι και οι προσκυνημένοι” ταιριάζει στη περίσταση.
  Η πραγματικότητα, και η πολιτική και η υλική, είναι ότι υπάρχει ένα τελεσίγραφο (Μπιρμπίλη κλπ) των αφεντικών πως την άλλη βδομάδα το αργότερο ξεκινούν τα έργα.  Ούτε ασφαλιστικά ούτε εισαγγελείς, ούτε δικηγόροι θα τα σταματήσουν.  Τον πόλεμο μεταξύ κράτους και λαού δεν το ξεκίνησε ο λαός, και κανένας πόλεμος  δε νικιέται για πάντα!

  Είμαστε έτοιμοι;  Ετοιμοπόλεμοι;

  (το κείμενο αυτό μοιράστηκε από συντρόφους της πρωτοβουλίας αγώνα από το λόφο του Στρέφη για τη γη και την ελευθερία σε εκδήλωση – συναυλία που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2010, στον κόμβο Μητραντώνη έξω από την Κερατέα, στον δρόμο που οδηγεί στην περιοχή του Οβριοκάστρου λίγα μόλις μέτρα πριν τον φραγμό των ΜΑΤ που έχουν εγκατασταθεί από τις 11/12/2010 στην περιοχή συνοδεύοντας τα μηχανήματα της εταιρίας που έχει αναλάβει την κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α.)

  Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΔΕΝ ΕΞΩΡAΪΖΕΤAΙ – AΝAΤΡΕΠΕΤAΙ !

  Από την Λευκίμμη Κέρκυρας, το Καρβουνάρι Θεσπρωτίας, το Ελληνικό Ιωαννίνων, το Γραμματικό Αττικής έως την Κερατέα Αττικής, οι δυναμικοί αγώνες των τοπικών κοινωνιών ενάντια στην κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α. αναδεικνύουν με τον πλέον σαφή τρόπο το κοινωνικό και περιβαλλοντικό αδιέξοδο του καπιταλιστικού συστήματος παραγωγής, κατανάλωσης και διαχείρισης των σκουπιδιών και τη διαρκώς εντεινόμενη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και της ζωής των ανθρώπων. Κυρίως όμως αναδεικνύουν το δίκαιο και εφικτό της αντίστασης των τοπικών κοινωνιών απέναντι στα συμφέροντα κατασκευαστικών εταιρειών και κράτους και απέναντι στην τρομοκρατία των μηχανισμών καταστολής.

  Σε παγκόσμιο επίπεδο το ζήτημα των σκουπιδιών και των αποβλήτων είναι πλήρως συνυφασμένο τόσο με την παραγωγή και την κατανάλωση εμπορευμάτων, με την καταναλωτική φρενίτιδα και την κάλυψη επίπλαστων αναγκών από μιας χρήσης προϊόντα, (more…)

  Mε μεγάλη μας απογοήτευση είδα χθες τον αγώνα να ατονεί, και δε μιλάω για συγκρούσεις, μιλάω για την οργάνωση αγωνιστικότητας και αμεσότητας του αγωνιζόμενου με το αντικείμενο.  Η παρουσία του Αλαβάνου και ο λόγος του κρύβει μια πολιτική.  Ο Αλαβάνος περπατώντας στο λιβάδι πλάϊ με τα ΜΑΤ σίγουρα δεν διέτρεχε τους ίδιους κινδύνους με τον τυχαίο κάτοικο άρα είναι ψευτομαγκιά, κι ας με σχωράει ο σύντροφος αλλά ας βγει να με διαψεύσει ότι διατρέχει κίνδυνο όταν με τη πλάτη στο ΜΑΤατζή και το καλοξυρισμένο μούσι προς τις κάμερες αντιστέκεται.

  Μίλησε όμως για αγώνα νομιμότητας, σε άλλα ΧΥΤΑ που όλα ήταν νόμιμα οι συνοδοιπόροι του άλλα έλεγαν.  Αγωνιζόμαστε όλοι πλάϊ πλάΙ μέχρι να καθοδηγήσουμε την αγωνιστικότητα να δει φως μέσω δικαστικών αγώνων και πολιτικών διαδικασιών σε σαλόνια.  Και μάλιστα στα ίδια σαλόνια με εργολάβους, χωρίς εργάτες, αγρότες, και αγωνιστές.  Αν πάμε πίσω ιστορικά από τη Βάρκιζα και πέρα όλοι οι αγώνες των ανθρώπων σε αυτόν τον μίζερο τόπο τυλίχτηκαν από επίδοξους ηγέτες να τους αντιπροσωπεύσουν σε σαλόνια, κι αυτοί στους δρόμους έμειναν στο δρόμο κι ακόμα περιμένουν τα αποτελέσματα.  Ο αγώνας τελειώνει όταν εγκαταλείπουν οι αγωνιστές τον δρόμο και πάνε σπίτια τους ήσυχοι.

  Δε θέλουμε να αναφερθούμε σε διαδικασίες της χούντας αυτής και νομικά πλαίσια που ανατρέπουν και αυτές τις συνταγματικές διαδικασίες που επικαλούνται οι Αλαβάνοι και οι δικηγόροι, αλλά πρέπει στη προκειμένη περίπτωση.  Όταν φτάσουν οι κάτοικοι της Κερατέας να (more…)

  Εδώ και μήνες, αλλά κυρίως τις τελευταίες δύο βδομάδες, οι κάτοικοι της Κερατέας είναι στους δρόμους για το αυτονόητο: ενάντια στην περαιτέρω λεηλασία του τόπου τους, ενάντια στη λεηλασία της ζωής τους, ενάντια στο θάνατο που τους σερβίρει ο αστικός πολιτισμός και τα σκουπίδια του.

  Είναι προφανές πως η χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην περιοχή (το άλλο όνομα για τους απαγορευμένους πλέον ΧΥΤΑ) είναι μια ακόμη διεκπεραίωση κεφαλαίων και υποχρεώσεων απέναντι σε «μειοδότες» επενδυτές εργολάβους. Όλα τα υπόλοιπα, «περί ορθολογικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων» είναι προπετάσματα καπνού: ακόμα και οι ίδιοι οι σχεδιαστές του έργου παραδέχονται πως οι χωματερές σε Κερατέα και Γραμματικό θα ήταν πολύ μικρές για να υποκαταστήσουν τη χωματερή της Φυλής (η οποία παρεμπιπτόντως ακόμα επεκτείνεται). Αλλά το ζήτημα πάει πολύ πιο πέρα από τα γνώριμα εξουσιαστικά «παιχνιδάκια».

  Η Κερατέα βρίσκεται σε καθεστώς περικύκλωσης και κατοχής. Οι δεκάδες διμοιρίες ΜΑΤ, τα μπουλούκια των ασφαλιτών, η θωρακισμένη αύρα της ΕΛΑΣ που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά και πετάει νερό και δακρυγόνα, οι λυσσαλέες επιθέσεις τους στα μπλόκα των κατοίκων, η παραμονή τους στην περιοχή παρά τις δικαστικές αποφάσεις για προσωρινή παύση των εργασιών, σηματοδοτούν ένα καθεστώς ελέγχου και επιβολής. Ενώ ταυτόχρονα «υπενθυμίζουν» πως το έργο θα γίνει περνώντας πάνω από τους κατοίκους.  Για το κράτος όσοι και όσες αντιστέκονται πέρα (more…)

 • 0 Comments
 • Filed under: Κείμενα
 • Archives

  css.php